Înapoi

Category: Cum să îți găsești un job peste hotare?

Cum alegem agenția de recrutare?

Trăim într-o  lume unde foarte multe persoane își doresc un job peste hotare. Fac asta din diferite motive: fie din cauza salariului și a condițiilor social economice (și nu vorbesc doar despre țara noastră), fie că aceasta este o bună oportunitate de vedea și alți oameni - cu altă mentalitate, un pic diferiți de noi, etc. Motive sunt multe, visele - și mai multe, doar că există un mic impediment - cum facem pasul cel mare, mai ales că existe atîtea persoane cu experiență negativă în acest sens?

Aici, avem mai multe alternative: putem să plecăm cu ajutorul unor rude, care deja se află în țara cu pricina, putem să facem asta prin intermediari - persoane care, pentru o anumită sumă (!), propun locuri de muncă peste hotare sau putem apela la ajutorul unei așa zise ”agenții de recrutare”, care se numește oficial agenție privată de plasare în cîmpul muncii peste hotare. La moment, în Republica Moldova se află circa 50 de titulari de licență care plasează persoane în cîmpul muncii peste hotare. Deci, este de unde alege - vorba moldoveanului, dar cum să alegem, care sunt criteriile de a selecta pe cineva potrivit pentru a nu greși și a ne trezi singuri, fară acte, într-o țară străină și fără vre-o speranță de ajutor din partea patriei?

1.    Verificăm pe Internet toata informația despre agenția care ne-a atras atenția.De obicei, primul lucrul pe care îl găsim este site-ul agenției. Acesta trebuie să conțină informație concretă, iar procedura de lucru a agenției trebuie să fie clară și transparentă. Puteți verifica rubrica ”Cele mai frecvente întrebări” ca să vedeți dacă există răspuns la întrebările persoanelor, mai ales la cele incomode. Multe lucruri interesante aflați din recenziile altor oameni care au interacționat cu agenția aceasta. În general, cele mai multe informații (fie de bine sau de rău) le aflați de la foștii clienți ai agenției. Înainte de a contacta o agenţie de angajare în câmpul muncii peste hotare, interesaţi-vă dacă această agenţie activează legal. Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi vă poate ajuta să obţineţi astfel de informaţii.

2.    Am pomenit mai sus despre licența pe care ar trebui să o dețină agenția,care îi conferă dreptul de plasare în cîmpul muncii a personelor în străinătate. Aceasta este necesară din cauza faptului că plasarea în cîmpul muncii a cetețenilor în țară și/sau peste hotare se poate efectua doar avînd licența pentru acest gen de activitate. Nu mai puțin important  este oferirea unor job-uri peste hotare care presupun perfectarea unui contract de muncă (semnat înainte de plecarea din țară), permis de muncă și de ședere în țara de destinație, asigurare medicală și socială. Cu alte cuvinte, un loc de muncă legal în străinătate conferă persoanei absolut aceleași drepturi pe care le are un cetățean al acestei țări.Puteți verifica dacă activitaea unei agenții de recrutare este legala  pe site-il Camerei de Licențiere.

3.    Sunați agenția care vă interesează pentru a verifica toate neclaritățile. La telefon puteți să înțelegeți care este atitudinea acesteia față de clienți. Cînd sunați ar trebui să vi se răspundă amabil, dar nu din fugă și cu niște informații ambigue. Din contra, trebuie să vi se ofere posibilitatea de întreba cît mai multe lucruri, doar este și în interesul agenției să evite situațiile confuze (dacă se respectă). Nu vă este frică să întrebați, indiferent cît de stupidă sau incomodă vi s-ar părea întrebarea. Este mult mai ”incomod” să aflați multe lucruri noi pe ultima sută de metri, cînd nu mai există cale de întoarcere.Este binevenit dacă înainte de plecarea din țară, persoanelor li se oferă niște traininguri de informare referitor la țara de destinație: cultură, condiții de trai, reguli de care ar trebui să țină cont cei care pleacă, etc.

4.    Ofertele de muncă sunt postate pe site-uri de de specialitate, care solicită licența de la agenții economici care prestează acest gen de activitate. Foarte multe detalii despre agenție se pot descoperi în ofertele sale. Feriți-vă de acelea care oferă condiții de muncă extraordinar de bune și salarii extraodinar de mari.Cu siguranță,  în așa condiții ar lucra și cetățenii țării în cauză. Situația economică nu este dificilă doar la noi în țară, dar și peste hotare. De exemplu, în Germania salariul oferit lucrătorilor necalificați este între 800-1200 €. Un alt fapt important este să specificați dacă salariul din ofertă este brut sau net. Diferența dintre salariul brut și net poate fi de 55%. Totuși, ar trebui să luați în calcul și alte aspecte ale ofertei-masa sau cazarea oferite din partea angajatorului, etc.

5.    O agenție credibilă are o locație stabilă, ușor accesibilă, cu un spațiu special amenajat  pentru interviuri. Evident, locația poate fi schimbată din deferite motive. Însă, unul din cele mai frecvente este eschivarea de la achitarea compensațiilor clienților nemulțumiți. Cu același scop, agentul economic își poate modifica și numele. În acest mod, vechii clienți sunt ”evitați”, iar cei noi-”recrutați” cu mult succes.

6.    Existența unor interviuri de recrutare. În timpul acestor interviuri se încearcă obținerea unei informații cît mai exacte despre potențialul angajat. Unul din principalele scopuri ale intreviului este a vedea dacă persoana este compatibilă cu poziția vacantă. Atenție maximă în cazul în care sunați la o agenție și vi se spune că sunteți cadidatul perfect. Acesta înseamnă că nu există nici un criteriu în baza căruia se selectează candidații, ceea ce înseamnă că sunt șanse foarte mici să fie o ofertă de muncă validă. Un alt aspect important referitor la interviuri este că la interviul final să asiste și angajatorul. Importanța acestui criteriu derivă din faptul că clientul face cunoștință cu angajatorul și se convinge că în țara de destinație este cineva real și că job-ul pentru care este în proces de selecție există cu adevărat. Nici un angajator care se respectă nu va selecta pe cineva cu ochii închiși, făr să vadă și fără să discute cu persoana în cauză.Dat fiind faptul totul este ”pe bune”, termenul procesului de selecție și de perfectare a tuturor actelor oficiale este un pic mai lung. Din conta, evitați pe cei care vă promit un loc de muncă extraordinat de bine plătit, cu condiții de muncă foarte bune și într-un timp cît mai restrins. Aceasta este imposibil.

Cam acestea au fost sfaturile mele. Bineînțeles, detalii la care merită atrageți atenția înainte de a lua o decizie atît de importantă sunt multe, iar un articol nu este suficient. Însă încercați să le utilizați măcar pe acestea. În speranța că v-am fost de ajutor, vă doresc mult succes în căutările dvs. și mai sper că experiența dvs. din străinătate nu vă va dezamăgi.

12/02/2020

Anna Bivol

CONTACTE

str. Alba Iulia 148/3, MD2051, Centrul Comercial “VIPARK”, Chișinău, Moldova

+373 67 53 11 33 / +373 22 80 33 71

info@melijob.com