Înapoi

Category: Sfaturi pentru un interviu de succes

De ce trebuie sa fim sinceri la un interviu de angajare?

Probabil, fiecare din noi a auzit, cel puțin, măcar o dată în viață, la un interviu de angajare. Și, probabil, fiecare din noi se întreba ce nu a facut bine, de ce a primit un feedback negativ dupa discuția cu recruiterul.

Avînd în vedere că trăim într-un mileniu atît de tehnologizat, este foarte rar să găsești o persoană ce nu se inspiră din Internet cu privire la modul în care trebuie să se prezinte la un interviu. O pregătire adecvată  pentru interviu este, într-adevăr, un ritual inevitabil pentru cineva care se dorește a fi angajat. Cu cît este mai pregătit - cu atît îi sunt mai mari șansele de angajare.

Dar ce înseamnă o pregătire adecvată pentru interviu? Cei mai mulți  înțeleg prin aceasta  procesul de ”învățare pe de rost” a răspunsurilor la eventualele întrebări ale moderatorului de interviu. Este foarte simplu de făcut acest lucru cînd Internetul abundă de o serie de răspunsuri și sfaturi pentru potențialii angajați, indiferent de vîrstă, experiență sau domeniu.Procesul acesta este foarte asemănător cu învățarea replicilor pentru o  piesă de teatru. Însă, în dorința de a face o impresie cît mai bună angajatorului, persoana ce urmează a fi intervievată ”creează” o nouă ființă - un angajat perfect, cu răspunsuri corecte și dotat cu absolut toate abilitățile necesare poziției vacante.

Acum, să ne imaginăm că acest cineva - ”angajatul perfect” trece interviul și devine parte din  companie. Totul este minunat. Candidatul a fost angajat, compania este fericită că a găsit persoana potrivită, însă peste o anumită perioadă de timp toți își dau seama că ceva nu merge- nu există compatibilitate între angajat și locul de muncă. De ce nu există? Pentru că, inspirîndu-se din aceste răspunsuri de pe Internet, cel care caută un loc de muncă se gîndește doar la modul cum ar putea obține acest job, la rezultatul pe termen scurt și de multe ori uită de posibilitatea de a nu se potrivi deloc cu poziția din compania dată.Astfel, avem ca rezultat un angajat frustrat, demotivat, care începe să caute altceva si un angajator care, în cel mai scurt timp, va trebui să reia procesul de recrutare, cu toate pierderile de timp, de bani și tot ce presupune acesta.

                Bineînțeles că avem și cazuri fericite, cînd intervievatul este o persoană onestă  și, chiar dacă știe ce ”trebuie” să răspundă, este sincer.Sau intervievatorul este unul cu experiență, reușind să ”zmulgă” adevărul din potențialul angajat.În acest caz, elementul cheie al interviului este recruiterul. Dacă acesta se poate impune și dacă are viziunea necesară pentru a observa chiar și ceea ce candidatul încearcă să ascundă, putem considera că nimeni nu a pierdut timpul în zadar.  De multe ori se întîmplă că, un răspuns care este nesincer distruge impresia plăcută creată cu atîta migală și îl face pe recruiter să se îndoiască deja și de cele mai mari adevăruri..

În opinia mea, o pregătire adecvată pentru interviu este căutarea informației despre compania la care urmează să fii intervievat - ca să demonstrezi că ai depus minimumul de efort pentru a găsi informații despre ea și că ești interesat de ceea ce ea reprezintă, știi care este misiunea și care sunt valorile acesteia, știi unde este sediul  și ai o idee, fie ea cît de vagă, dacă te potrivești sau nu cu ceea ce presupune compania dată.

Cît despre modul de a răspunde la întrebările de la interviu am doar un sfat - fii tu însuți. Nu sunt răspunsuri corecte la un interviu de angajare, la fel cum și existența candidatului ideal este o utopie. Această întrebare nu este acordată pentru a umple timpul cu ceva.În general, fiecare întrebare din cadrul unui interviu are relevanța ei, nu e nici una întîmplătoare. ”Care sunt punctele tale slabe”/”Care sunt ariile tale de dezvoltare”/Ce ai dori sa schimbi la tine, din punct de vedere profesional” (mai sunt multe versiuni) vrea să verifice ce opinie are candidatul despre propria persoană. Oameni fără puncte slabe nu există, iar cei care consideră contrariul- greșesc cu siguranță și au foarte puține șanse spre o carieră de succes. Conștientizarea punctelor slabe și dorința de a le minimiza este primul pas spre atingerea succesului. Elinimarea lor totală este imposibilă, însă fiecare are șansa de a deveni mai bun pe zi ce trece.Să nu uităm că angajatorul are nevoie de persoane oneste, iar un bun recruiter va observa, cu siguranță, care este valoarea fiecărui intervievat.

Pune-te în locul recruiterului și încearcă să înțelegi ce impresie produci asupra acestuia. Probabil, fiecare a simțit în timpul interviului ce efect are asupra partenerului de conversație. Încearcă să te ”vinzi”, dar într-un mod sincer, cu întregul ”pachet” de calități :atît pozitive, cît și negative. Oricum, mai devreme sau mai tîrziu, toate abilitățile și toate defectele sunt observate de ceilalți. Întreabă-te dacă tu te-ai angaja pe tine însuți și încearcă să ai o opinie cit mai obiectivă față de propria persoană.

Vă doresc multă baftă la interviurile la care urmează să participați și nu uitați - fiți sinceri, fiți pregătiți pentru interviu și încercați să eliminați cît de mult posibil din punctele slabe pe care fiecare din noi le are. Acestea sunt o bună oportunitate de a ne dezvolta și de a deveni un bun angajat.

05/01/2020

Anna Bivol

CONTACTE

str. Alba Iulia 148/3, MD2051, Centrul Comercial “VIPARK”, Chișinău, Moldova

+373 67 53 11 33 / +373 22 80 33 71

info@melijob.com