Înapoi

Category: Sfaturi pentru un interviu de succes

Recruiter sau evaluator

Fiecare interviu de angajare este o experienţă unică, atît pentru cel care vine în speranţa că va obţine un job, cît şi pentru cel care moderează interviul. Ambii „eroi principali” ai acestui proces s-au pregatit. Cel puţin, asta este de dorit. Din partea intervievatului se aşteaptă interes pentru poziția vacantă și, bineînțeles, capacități, abilități, etc. care l-ar scoate în evidență din mulțimea de alți potențiali candidați pentru acelașii post. Recruiterul vine, la rîndul său, cu CV-persoanei care se află în fața lui și cu un set de întrebări ce au ca scop primordial ”descoperirea” potențialului angajat.

Setul acesta de întrebări poate veni din mai multe surse: fie este preluat de recruiter ca ”moștenire” de la ”înaintașii” săi, fie că și-a elaborat propria metodă de intervievare, etc. Pînă la urmă este important ce întrebări se ascund acolo și nu sursa lor de apariție. Ca regulă generală, întrebările utilizate în interviurile de angajare trebuie să îl ajute pe recruiter să înțeleagă ce fel de persoană este candidatul și dacă acesta se potrivește cu poziția vacantă, cu compania, etc. Evident, pentru diferite posturi vacante se vor folosi întrebări adaptate poziției date.

După cum am menționat și în articolul anterior, unul din cele mai importante momente în pregătirea pentru interviu al potențialului angajat este cautarea răspunsurilor la eventualele întrebări din cadrul interviului. Una dintre cele mai de ”temut” întrebări este ”care sunt punctele dvs. slabe?” Și nu știu de ce s-a creat impresia că Internetul ar ști mai bine care sunt punctele slabe ale fiecăruia căci mai toate persoanele vin cu unul și acelașii răspuns (cu mici excepții).

De unde vine frica aceasta pentru întrebarea în cauză? Poate că vina aparține chiar recruiterilor? De fapt, cui îi place să recunoască că ar avea calități negative, mai ales într-un moment atît de important în care i se hotărăște viitorul?! Evident că există tendința de a menționa doar calitățile, abilitățile și performanțele din trecut. Persoanele cu un deficit de încredere în sine ar putea rămînea, în general, blocate de asemenea întrebare sau, din contra, ar putea face o listă întreagă cu astfel de puncte slabe.

Dar este oare corect să acordăm această întrebare anume cu formularea dată? Managementul resurselor umane modern ne aduce la cunoștință că există o astfel de formulare care să nu deranjeze persoanele invitate la interviu. ”Care sunt direcțiile în care ar trebui să vă dezvoltați?” este o întrebare mai evazivă, dar cu același resultat. Ea ne permite să aflăm nu doar care sunt lacunele candidatului, dar și faptul dacă acesta le știe și planifică eliminarea/diminuarea lor în viitor. Astfel, putem stabili dacă avem în față pe cineva cu potențial, cu ”spațiu liber” pentru dezvoltare sau doar pe cineva care este mulțumit de propria persoană și este în așteptarea jobului perfect. Or, lacune fiecare are, mai mari sau mai mici, în dependență de efortul pe care îl depune pentru a deveni mai bun.

Aceste lacune, ulterior, reprezintă piatra de temelie a planului personal de dezvoltare pe care ar trebui să îl propună companiile angajaților lor.Planul personal de dezvoltare debutează cu stabilirea necesităților de dezvoltare a angajatului, acțiunile care urmează a fi efectuate pentru a le elimina/minimaliza, cînd vor fi implementate aceste acțiuni, care este suportul acordat angajatului (ex. financiar), care sunt acțiunile pe care trebuie să le efectuieze angajatul. Este ca în medicină, cînd pacientul relatează despre toate simptomele, iar medicul prescrie tratamentul, rețeta fiind chiar acest plan. Poate nu este ceva foarte sofisticat, dar, cu siguranță, permite ”vizualizarea” acțiunilor ce sunt recomandate în astfel de cazuri. Important este ca planul să fie conceput împreună cu persoana în cauză și să fie acceptate toate punctele de aceasta. Acest lucru mărește motivația persoanei și contribuie la obținerea unor rezultate mai bune.

Deci, dragi colegi recruiteri, sper că v-am pus pe gînduri și sper din tot sufletul ca să ”înnoiți” setul de întrebări cu care mergeți la interviu. Sunt mii de căi care ne fac să ajungem în același loc, de ce să nu o utilizăm pe cea care ar conveni pentru toți cei implicați în procesul de recrutare. În general, consider că, pînă la urmă, cred că ar fi bine să ne punem macar puțin în locul intervievatului pentru că, cu siguranță, nimeni nu se naște recruiter. Cîndva am fost și noi recrutați.

10/01/2020

Anna Bivol

CONTACTE

str. Alba Iulia 148/3, MD2051, Centrul Comercial “VIPARK”, Chișinău, Moldova

+373 67 53 11 33 / +373 22 80 33 71

info@melijob.com